Ko je moja ciljna grupa?

ciljna-grupa

Ko je moja ciljna grupa?

Mnogo vremena provodim na mrežama i kada malo bolje razmislim, nije to toliko čudna stvar. Prestala sam davno da čitam novine. I da nisam do sad i ne znam šta bih odabrala da čitam i opet bih prestala u nedostatku tog „dnevnog” sadržaja. Tako sam počela da pratim dosta ljudi. Da učim iz sadržaja koji pratim, da učim o ciljnoj grupi, marketingu, strategiji, algoritmu, novinama.  Ali da se ne lažemo, često shvatim da trošim vreme na gluposti. 

Uglavnom, mreže se menjaju i nisam sigurna da se menjaju zato što se to dešava u skladu sa našim potrebama, pre bih rekla da one menjaju naše potrebe. U poslednje vreme, posebno kako je gotovo ovo vanredno stanje imam utisak da je puno stručnjaka, da imaju ili samo žele da nam kažu mnogo toga i da svi daju fenomenalna rešenja. 

Kako da ovo i kako da ono, da bismo bolje i da bismo lakše, uz 10 načina ili 3 rešenja, kroz odavanje tajni ili otkrivanja istine.

Razume se, zakačim se i ja na to, osim kada mi postane previše i kada se baš zasitim. Trenutno sam se umorila od saveta i imam utisak da je toliko rešenja, ali da ništa ne reševa moj problem. A onda sam se zapitala: 

 

U čemu je moj problem? 

Moj problem je što ne želim baš skroz da se uklopim u šablon – to mi je inače problem u životu.

Moj problem je što moja radionica, knjige i priručnik jesu moji proizvodi, ali više uživam u tome da ih pišem, pa zaboravim da ih prodajem. 

Moj problem je što verujem da koliko god je za pisanje potrebna disciplina, za pravu kreaciju je potrebna sloboda. Kako vi shvatate slobodu? Za mene je recimo da jedan period nestanem, da bih se inspirisala i stvarala. 

 

slagalica

 

I da se razumemo nijedan savet o sadržaju, prodajnoj strategiji, ciljnoj grupi, nijedan izazov ne rešava ovaj moj problem. A probala sam, nije da nisam. 

Ciljna grupa

Kada se bavite ciljnom grupom, ključ je da shvatite koji problem je potrebno nekome da rešite. A ciljna grupa je zadatak koji je uvek na vrhu liste kada želite da nešto kreirate i prodate. 

Imam ja svoju ciljnu grupu, znam ko ste vi, šta vam je problem i nudim ja vama neka rešenja. Ali znate šta? To nekad i ubija moju kreativnost, a ona mi je potrebna za rad i za život i za disanje i za ljubav i za deljenje i za zahvalnost. Za sve. 

Zato sam rešila da ja lepo slušam sebe, ako ne uradim pravu stvar, onu koju mi savetuju stručnjaci. Već da sama rešim svoj problem. Kako? 

Sama sebi ću da napišem rešenja: 

 

  • Nisu svi saveti za svakoga, baš kao što jedno rešenje ne može svima da reši problem. 
  • Kreativnost se razvija disciplinovanim radom stvari koje nas ispunjavaju. 
  • Možeš nekoga da pozoveš da se igrate, ali ako si zaboravio loptu, ništa od igre. Ne zaboravi da se igraš – daj nekom priliku za igru. 
  • Uspešni su oni koji veruju u svoju ideju, a ne oni koji veruju u kopiranje i slepo praćenje tuđih ideja.

 

Ako se pronađete u nekom od ovih rešenja, slobodno ga preuzmite. Ipak savetujem vam da pre toga pokušate da kreirate sami svoje rešenje. Ovo je malo drugačiji tekst o ciljnoj grupi, koji vas motiviše da koliko god mislite o njoj, mislite i o sadržaju, da kreirate, da pišete.