Koji si tip kreatora sadržaja? (kviz)

tip-kreatora-sadrzaja-kviz

Koji si tip kreatora sadržaja? (kviz)

Često kada ti se dogodi blokada misliš da je tvoj problem sa pisanjem taj što nemaš talenta ili da prosto nisi za pisanje. Ali istina je da kao što smo svi različiti u životu, tako smo različiti i u pisanju i pripadamo nekom tipu i u skladu sa tim reagujemo na blokade i prepreke, ali i zadatke i inspiraciju

Saznaj koji si tip kreatora sadržaja

Kako bi znao koji si tip kreatora sadržaja i kako u skladu sa tim da se ponašaš reši sledeći kviz. 

  1. Hodaš ulicom i najčešće vidiš:   

 

a) Priču na svakom koraku. 

b) Ne vidiš, osećaš sve emocije ovog sveta. 

c) Ljude koji su tako isti i nemaštoviti. 

d) Problem koji mora da se reši, ali niko nema strpljenja, ni volje, kad bi tebi neko dao ti bi to… 

 

  1. Kada sedneš da kreiraš sadržaj ili napišeš priču: 

 

a) Imaš toliko ideja da ne znaš odakle da kreneš. 

b) Kad znaš šta da pišeš, to ide lako. Ali kad ne znaš, katastrofa. 

c) Kreneš, ali ti ništa nije dovoljno originalno i zanimljivo. 

d) Pišeš, pa brišeš, pišeš, onda malo sebe kritikuješ. I tako u krug. 

 

  1. Kada sedneš da pročitaš napisanu priču ili sadržaj: 

 

a) Ona koju si napisala pre ti se mnogo više dopada. 

b) Već imaš u glavi novu priču ili tekst na kom želiš da radiš. 

c) Deluje ti da ništa novo nisi napisala. 

d) Samoj sebi pišeš komentare i kritike, bar u glavi. 

 

  1. Pre nego što objaviš svoju priču ili daš nekome na čitanje: 

 

a) Misliš da je trebalo da napišeš onu drugu. 

b) Uzbuđenje je nemerljivo. 

c) Pročitaš i odustaneš ili pošalješ uz ogroman strah. 

d) Ispravljaš, ispravljaš i ponovo ispravljaš. 

 

Saberi svoje rezultate tako što ćeš da izračunaš pod kojim brojem imaš najviše odgovora i pročitaj koji si tip u odnosu na to koji broj odgovora najviše imaš. Moguće je i da si u dve kategorije. 

 

Tip 1. (najviše odgovora pod a.) Puna ideja 

 

Za tebe su ideje na svakom koraku. Sve što vidiš oko sebe, ljude koje upoznaješ, situacije koje ti se dešavaju su prosto idealne za deljenje i za priču. U svakom takođe pronalaziš deo sebe. Jako ti lako ide da zapišeš ideju u blokčetu koje uvek nosiš sa sobom ili u telefonu. Nekada te ideja toliko obuzme da od jedne rečenice lagano dođeš do jednog ili dva pasusa. 

Ali, da li je to cela priča? Čemu služi tako zapisana ideja i sama se pitaš? Imaš utisak kao da imaš gomilu nerealizovanih ideja i umesto da neku završiš stalno se javljaju nove. 

I modul programa Pišem je kao stvoren za tebe, a i ostali će ti pomoći da bolje razumeš svom proces pisanja

 

Tip 2. (najviše odgovora pod b.) Inspirisana

 

Kada imaš inspiraciju pisanje je najlepša i najlakša stvar na svetu. Gde god da si, sedaš i pišeš i tako nastaju najbolji tekstovi. Uživaš u procesu i imaš utisak da bi u životu samo pisala i stvarala i kreirala. 

Ali sledeći put kada sedneš ne ide. Blokada. Ne znaš ni šta da pišeš, ni odakle da kreneš i samo se pitaš šta se desilo pa ovaj put ne ide lagano. Pokušavaš, ali što se više trudiš samo se mučiš i shvataš da ništa nećeš uraditi, pa onda i odustaneš. 

II modu programa Pišem je za kreiran za tebe, jer ćeš kroz njega shvatiti zašto ti nekada pisanje ide lako, a nekada nikako. 

 

Tip 3. (najviše odgovora pod c.) Originalna

 

Kada ti dođe originalna ideja tačno znaš da je ona prava i sa oduševljenjem počinješ da radiš na njoj. Uzbuđenje je na nivou i ne možeš da dočekaš da radiš na svojoj genijalnoj ideji.

I proces ide neko vreme, ali onda prosto stane. Kao da si upala u neki ćorsokak iz kog ne umeš i ne znaš kako da izađeš. Od jednom imaš gomilu pitanja i ni jedan odgovor. Ne znaš koji je pravi pravac i sve više misliš da ideja i nije bila tako sjajna kad ne možeš da je realizuješ. 

III modul programa Pišem je za tebe, jer ćeš usvojiti sve osnovne alate za pisanje, naučićeš kako izgleda proces i šta je u svakom njegovom delu dobro da uradiš sa svojim tekstom. 

 

Tip 4. (najviše odgovora pod d.) Komentator 

 

Uvek dobro isplaniraš šta ćeš da pišeš, postaviš strukturu, znaš jasne tačke puta na koji si se uputio i pratiš svoj plan. Dok se držiš plana sve ide kako treba i dok samo pišeš bez prekidanja, osećaj je sjajan i misliš da je tekst vredan i važan. Ali najčešće već posle nekoliko dana ne držiš se plana. 

Neke obaveze su preče, misliš da imaš dovoljno vremena i počneš da odlažeš. Odlažeš toliko da na kraju dođeš do roka, a tekst nije završen i pišeš ga u poslednjem trenutku. 

Program Pišem! kreiran je na osnovu najčešćih blokada koji ljudi imaju pri pisanju, a na osnovu iskustva desetine polaznika koji su prošli mentorski program Pišem knjigu! i završili svoj proces pisanja knjige

 

Uz program ćeš shvatiti zašto nisi završavala tekstove čak i kada si bila inspirisana i imala originalnu ideju, kao i na koji način i zašto si se blokirala. 

Program možeš da pratiš onlajn u svom ritmu, uz vežbe iz Planera pisanja.