Efektna kratka priča – ili zašto je pisanje kratke priče slično ispijanju tekile?

kratka-prica

Efektna kratka priča – ili zašto je pisanje kratke priče slično ispijanju tekile?

Ko se jednom zaljubi u kratku priču, to je sigurno ljubav koja će dugo da traje. Prvo može da se desi ljubav kroz čitanje, logičan sled su police pune zbirki priča. A onda iz te ljubavi može da se rodi nova želja, ona da i sami napišete jednu, pa i više kratkih priča. Želim u ovom tekstu da vam opišem neke osnovne elemente koji će vam na jednostavan način pomoći da napišete efektnu kratku priču. Ili bar prve sa lakoćom napisane. 

Da vidimo prvo šta je to kratka priča, zašto je toliko volimo, zašto je popularna i zbog čega je svi rado pišemo ili bar čitamo?

Kratka priča – prirodna forma

Zamislite da ste se sreli sa prijateljem kog niste dugo videli i upustite se u razgovor. Opišete jedan događaj od prošle nedelje, pa onu osobu koja vas je baš iznervirala, onda fascinirano pređete na poklon koji pripremate za sestru. Kada ispričate svoje aktuelnosti, s pažnjom slušate šta osoba preko puta vas ima da vam kaže.

Šta se u stvari dešava u toku ovih razgovora? Niz kratkih priča koje imamo potrebu da podelimo. I kada postavimo stvar ovako, jasno vam je da mi svakodnevno već „pišemo” kratke priče, a da toga možda i nismo bili svesni. 

E sad, možete reći da taj susret ako potraje, a zna da potraje, to onda više i nije kratka priča već neki kraći roman. Gde je tu granica? U dužini razgovora, odnosno broju karaktera, načinu priče ili nečem trećem? 

Zašto je pisanje kratke priče slično ispijanju tekile?

Kad smo već u susretima, da nastavimo u istom duhu i sličnoj atmosferi. Možda ste izašli sa tom osobom i kao što znate ima različitih tipova izlazaka, a samim tim i priča koje se uz njih pričaju. Uz pivo se pripovedaju one duge, u nastavcima, a brze, efektne, u pauzama zabave se pričaju uz tekilu. Da, dobro ste pročitali. 

Baš tako je i sa kratkom pričom i romanom. Kratka priča je prosto kondenzovana u svakom smislu i baš zato izaziva snažne emotivne reakcije. Centralna poruka, ono što vam je važno da ispričate je rečeno direktno, bez mnogo okolišanja. Pored toga ona omogućava da se igrate detaljima, temama, situacijama koje možda nisu dovoljan materijal za roman, ali ovde vam omogućavaju da probate da ih efektno uklopite. 

Mogu da vam dajem različite primere i metafore, ali da se razumemo, ovaj ćete da razumete zaista suštinski i da zapamtite. Pivo se pije dugo, često ćete ići u wc, imaćete potrebu da nešto i gricnete i sve u svemu to će biti jedan usporen proces u svakom smislu. 

Ako ste ikada počeli i završili veče uz tekilu znate da je od samog početka do kraja tu sve brzo, intenzivno i glasno. U wc ako i odete toga se nećete sećati. I možda vam i celo veče negde uz put izmagli, ali će vam ostati onaj osećaj da ste se dobro proveli. I ostaće vam delovi večeri. Dok će drugi iščeznuti.  

E kratka priča su upravo ti delovi. Trenuci. Intenzivni i brzi. Emotivni. Direktni. 

Šta je zaista kratka priča?

Ako vam je jasna atmosfera da probamo sada da se fokusiramo i na neke konkretne savete uz pomoć kojih ćete moći lakše da napišete efektnu kratku priču. Pre svega da se zapitamo šta je konkretno kratka priča? I na koji način je najbolje da je pišemo. I to će biti osnovni fokus ovog teksta, a za kraj ću vam ponuditi nekoliko vežbi koje možete da koristite kao inspiraciju, onu koja radi brzo i efikasno. 

 

Ja sam najlaške definisala kratku priču kao fokus na detalj. Znate ono kad gledate neku sliku, turističku recimo, puno je ljudi, sitnih događaja, a vi onda svojom ličnom kreativnom kamerom za pisanje priča zumirate jedan događaj, detalj ili emociju. E to što ste zumirali, a onda i rešili da napišete, je kratka priča. Ono što je kod kratke priče ključno jeste da svi elementi priče – radnja, struktura, ugao pripovedanja, likovi – su tu u funkciji što boljeg prikazivanja toga što se zumirali. Još jedan važan element jeste da kratku priču možete da pišete iz bilo kog trenutka, jednostavno rečeno da krenete odakle vi želite. 

Upravo promatrajući ovako postavljeno objašnjenje kratke priče postoje određene karakteristike koje bi bilo dobro da uključite u svoju priču. 

Emocija – kratka priča traži jednu, jasno definisanu emociju.

Onu koju ćete vi kao pisac da prenesete i onu koju će vaši čitaoci jasno da prepoznaju i osete dok čitaju. Do te emocije je moguće doći krećući se iz različitih pravaca: žanra, ideje priče, same emocije koja vam je tema ili neke teme koja će da uključi emociju. 

Konciznost – kratka priča ne podnosi duge opise, oni su joj nepotrebni.

Pored toga traži da sve bude koncizno i poput one već pomenute tekile, kratko, brzo i da radi, da je efikasno. Kako bi se ovo postiglo koriste se različiti elementi koji nas dovode do konciznosti – metafore, opisi atmosfere koji istovremeno govore o likovima i ono najvažnije, pokazivanje kroz radnju, a ne objašnjavanje. Ova konciznost se ogleda u malom broju likova. Najčešće je to jedan glavni i par sporednih i svi su tu u funkciji glave priče. 

Fokus – šta god da pišete potrebno je da znate šta je u fokusu vaše priče. 

Šta je to što želite da ispričate, šta konkretno želite da ljudi osećaju ili misle dok čitaju vašu kratku priču? Ali načini na koje dolazimo do toga kroz različite forme i žanrove su različiti. Kod kratke priče je važno da svi elementi koji se uključe vode upravo ka toj jednoj stvari i jednom razlogu. Da je sve fokusirano baš ka tom razrešenju. 

Iznenađenje – kratka priča voli iznenađenja, odnosno vole je čitaoci.

Ja često mislim da oni koji su ljubitelji kratke priče su upravo ljubitelji te određene neizvesnoti koju ona nosi i iznenađenja koje se često pojavi na kraju ili već na samom početku. To iznenađenje može da bude i u formi, kombinovanju različitih elemenata ili prosto neočekivanosti unutar same priče. 

 

Kao i uvek, reći ću da je svako napisano pravilo tu, da bi neko bio spreman da ide mimo njega, ali opet tek nakon što ga usvoji i isproba bar jednom, pa da zna da za njega nije dobro. Ako se vratimo na početak to vam je kao da ste odlučili da malo pomešate pića, a i sami znate da neiskusni samo završe previše pijani. Verovatno bi se to desilo i sa vašim pisanjem, zato napišite nekoliko priča poštujući pravila, pa nakon toga miksujte i budite kreativni. Ako imate poteškoće u pisanju, fokusu, koncetraciji pri završavanju započetog teksta proverite da li je mentoring program Pišem knjigu! za vas.